Яйца с патладжан / Eggs with eggplant




Как се появи тази публикация в блога ми? Как така се превърна в едно от най -често приготвяните ястия у дома, когато прекарваме все повече часове навън след дългата зима, но ни се хапва все пак домашно приготвена и супер бърза вечеря?

Обикновенно в такива ситуации, когато всички в къщи викат Гладни сме......Гладни сме........започвам да отварям хладилник, шкафове и долапи и каквото намеря се опитвам да превърна в нещо вкусно.

Е този път се оказа, че у дома разполагаме с 2 бр. изостанали патладжана -  не стават за прекрасното ветрило на Пепи от Храна за Мойте канибали или по-точно казано стават и още как, ама сме повече хора.
Не върши работа в този случай и рецептата за  любимите ми Патладжани с подлучен доматен сос - няма кой да ме чака. Гладен е народа.
Освен патладжана открих самотни и няколко презрели домата, 2 чушки, яйца и.......къде..... къде има изобилие от рецепти с патладжан.
Ама разбира се, че  при съседите в Турция.
След има няма 2 мин. кратка справка с Google (няма кой да ме чака повече) се оказа, че Турците готвят патладжаните с яйца по много разнообразни и апетитно изглеждащи начини. Докато търсих подходяща рецепта за моите продукти си обещах да изпробвам и останалите някой ден.
Та вариантите са: 
Ястие подобно на нашия Миш-Маш, но с патладжани - като има варианти да се използват сурови зеленчуци или печени такива; Патладжан с яйца при което яйцата се запичат отгоре подобно на нашето ястие Яйца със спанак на фурна (то не се знае наше ли е, тяхно ли е - така са ни смесени двете кухни), при което се използва кимион като подправка и т.н.
Въобще аз поне за себе си открих доста неизследвани комбинации с налични на нашия пазар продукти.
Турците се оказа, че си хапват такива засищащи вкуснотии на закуска.
Търсих на  Patlicanli Yumurta  и Google ми показа голямо разнообразие на апетитни, бързи и лесни ястия.
Избрах си ето Тази рецепта по която се ръководих.
Необходими продукти - за 4 порции:
2 патладжана
4 чушки-в оригинала е с чушки Сиврия - тук на тези снимки ястието е с червени чушки Капия
1 голяма глава стар лук или 2 малки
2 добре узрели домата
2 с.л зехтин
1 к.ч вода
3 яйца
сол на вкус
черен пипер

Начин на приготвяне:

Първо си подготвяме патладжана - обелваме го, нарязваме на кубчета, поставяме в купа и посоляваме. Оставяме настрани, за да се отцеди горчивата течност в него.
През това време се заемаме с останалите продукти.
Нарязваме лука на ситно, чушките на лентички, обелваме доматите и ги нарязваме на кубчета.
В тиган загряваме зехтина.
Добавяме лука и пържим до златиско.
Следват чушките, домата и изплакнатия  с чиста вода патладжан.
Добавяме водичка и оставяме да се готви на слаб огън 20 мин.
Когато кубчетата патладжан поомекнат и течността се поизпари довабяме в тиганчето яйцата, разбъркваме съвсем леко, за да се стегнат и сервираме.
Пожелание поръсваме ястието с прясно нарязан магданоз.
Да Ви е сладко!

Искам да кажа, че приготвих това ястие с никаквите си познания по Турски език. Получи се много, много вкусно. Ще се радвам да споделите с мен в коментарите ако сте яли нещо подобно в оригинал. Всякакви подобрения в рецептата са добре дошли.













Няма коментари:

Публикуване на коментар