Празнична питка със сирене / Holiday bread recipe with cheese


Необходими продукти:


200 гр. Кисело мляко
200 мл Прясно мляко
1 кубче прясна мая
1 с. л сол
1 с.л захар
1/2 кафена чашка олио
4 яйца-единия жълтък  се отделя за намазване
1.200 кг брашно
1 ч. ч олио или разтопено масло за намазване между корите
около 200 гр сирене ( за между отделните кори и по средата на вътрешната плетка)
сусам и мак  - за поръсване






Начин на приготвяне:




Всички продукти за питката трябва да са със стайна температура.
Затопляме леко прясното мляко. От него, маята, малко брашно и захарта  правим кладенче и разбъркваме леко с пръсти.
"Захващаме" маята  - по този начин маята се активира и се получават мехурчета.
Замесваме тесто от "захваната" мая и всички останали продукти (без олиото).
Оставяме тестото да втаса - трябва да удвои обема си.
Следва оформяне на питката.
Тук съм снимала само един вариант за това -  стъпка по стъпка. 
Вие може да оформите питката според своите предпочитания.
Оставяме оформената питка отново да втаса.
Преди печене намазваме с разбития жълтък и поръсваме със сусам и мак.
Печем в загрята на 180 гр фурна, на вентилатор, на горен и долен реотан ( за около 40 мин), като слагаме решетката на 3 ниво.
Печем в емайлирана тава покрита с хартия за печене.
Тавичката ми  е с диаметар 30 см и дълбочина 8 см.











Оформяне - стъпка по стъпка







































Няма коментари:

Публикуване на коментар